Gode råd om valg af regntøj

Tjek barometeret, før du køber regntøj. Så ved du, hvad regntøjet kan holde tilMere regn, kraftigere byger, hagl og blæst på alle tider af året. Godt og funktionelt regntøj er vigtigere end nogensinde. Men der er meget at vælge imellem, og mange tror fejlagtigt, at alt regntøj er 100% vandtæt.
Det er det ikke ...

For at gøre det nemmere at vælge rigtigt, mærker QualityWear alle varebeskrivelser med et "barometer", der viser, hvad tøjet kan holde til. Tjekker du det, og læser du varebeskrivelserne, er det nemt at vælge rigtigt.

Bare rolig, 100% vandtæt regntøj findes. Men hovedparten af alt regntøj er mere eller mindre vandtæt afhængig af materialet, det er fremstillet i, måden sømmene er lavet på, og en række funktionelle detaljer i designet, som du måske ikke lige lægger mærke til, når du står indendørs og prøver. Først når du kommer ud i en rigtig omgang møgvejr vil du opdage, at vand har en fantastisk evne til at løbe opad og til siden og trænge ind de mest utænkelige steder.

Normalt angives regntøjs vandtæthed i mm vandsøjletryk (fx 5.000 mm eller 5 m H²O). Men det er materialernes vandtæthed, der oplyses her. Den testes ved at stoffet spændes ud over et rør, der fyldes med vand. Højden på røret/vandsøjlen, afgør vandsøjletrykket. Kan et materiale holde vandet tilbage i et rør, der er 5.000 mm højt (altså 5 meter), er vandsøjletrykket 5.000 mm (5 m H²O). Jo højere vandsøjletrykket er, jo mere vandtæt er materialet.

Målemetoden siger dog intet om, at materialet fx giver sig og dermed bliver tyndere, når du bøjer knæ og albuer, sætter dig ned eller hænger en taske over skulderen. Metoden tager heller ikke højde for, om materialet kan tåle slid, vask, frost, hagl, kemikalier, gylle, er antistatisk mv., hvilket især er vigtigt ved valg af sports- og arbejdsregntøj.

Hertil kommer sømmene, som ofte er regntøjets "svage punkt". Svejsede sømme er så tæt på at være 100% vandtætte, som man kan komme, men de kan kun laves i PU- eller PVC-belagte materialer. Åndbare materialer kan ikke svejses, og sømmene tapes i stedet fra bagsiden eller sikres med en silikonemembran.

Endelig er der de funktionelle detaljer i designet, som har meget stor indflydelse på den samlede oplevelse af regntøjet som "tørt". Fx dobbeltknappet front med stopkant, lommer med omvendt overlæg, "tagrender" i underkanten, ergonomiske knæ og albuer, ekstra ventilation, hættens udformning, vandtætte lynlåse de rigtige stedet og afslutning/manchetter ved håndled og ankler.

Her på QualityWear.dk har vi valgt at vurdere regntøjet ud fra alle kriterier, dele det op i grupper og mærke varebeskrivelserne med et barometer, som viser dig, hvad de forskellige former for regntøj kan holde til. Tjekker du barometeret og læser varebeskrivelserne før du handler, kan det ikke gå helt galt.Sådan læser du barometeret

LIGHT%20komp%20600%20x%20336.jpgLIGHT protection:
Regntøj i "Light protection" gruppen holder dig tør i let til moderat regn i 2-4 timer. Gruppen består af åndbart regntøj og regntøj fremstillet i 170-190 g PU-belagte materialer, som kan modstå et vandsøjletryk på 3-5.000 mm (3-5 m H²O). Regntøj i denne gruppen dækker rigeligt de fleste menneskers behov for regntøj til og fra job og uddannelse eller en hurtig tur i byen. Regntøj i denne gruppe har som regel tapede/silikonetætnede sømme.MEDIUM komp 600 x 336.jpgMEDIUM protection:
Regntøj i "Medium protection" gruppen holder dig tør i moderat til kraftig regn i 4-8 timer. Gruppen består af åndbart regntøj og regntøj fremstillet i 200-300 g PVC- eller PU-belagt materiale, som kan modstå et vandsøjletryk på 5-15.000 mm (5-15 m H²O). I denne gruppe finder du typisk regntøj til jægere, lystfiskere, sejlere, ryttere og alle os, der kan lide at arbejde udendørs, gå med hunden, ture langs stranden eller i skoven - også når det regner. Regntøj i denne gruppe kan både have tapede/silikonetætnede og svejsede sømme.


HEAVY protection:
Regntøj i "Heavy protection" gruppen beskytter dig mod storm og kraftigt nedbør i mere end 8 timer. Gruppen består af regntøj fremstillet i 300-700 g PVC-belagt materiale, som kan modstå et vandsøjletryk på 15.000 mm og derover (+15 m H²O). I denne gruppe finder du det "gammeldags" olieregntøj, kraftigt arbejdsregntøj, som kan holde til frost, hagl, kemikalier, gylle mv., men også en lang række super lækre regnfrakker og jakker, der ud over at være 100% regntætte og gennemtænkte i alle detaljer, også er højeste mode (high fashion). Regntøj i denne gruppe har svejsede sømme.


BREATHABLE (åndbart):
Denne gruppen består af regntøj fremstillet i en række forskellige teknologisk udviklede materialer med og uden belægninger, membraner og imprægnering. Det meste åndbare regntøj klarer et vandsøjletryk på op til 5.000 mm (H²O) og holder dig tør i let til moderat regn i 2-3 timer. Men vi har også åndbart regntøj, som klarer helt op til 10.000 mm (10 m H²O) og dermed beskytter dig i moderat til kraftig regn i 4-8 timer. Kig derfor efter hhv. vandsøjletryk og åndbarhed i beskrivelserne. Regntøj i denne gruppe har tapede eller silikonetætnede sømme.Åndbart eller ikke åndbart, hvad skal du vælge?

De materialer, regntøj traditionelt fremstilles i, kan deles op i to typer:

Åndbart, som dækker over en lang række teknologisk udviklede materialer med og uden belægninger,
membraner og imprægnering. Og ikke åndbart, som er PU- eller PVC-belagt bomuld, polyester
eller polyamid.

De to typer har hver deres fordele og ulemper.

Åndbart regntøj har den åbenlyse fordel, at din hud kan ånde gennem materialet. Du kan altså komme af med fugt fra huden, når du cykler, løber eller arbejder. Men åndbart regntøj er imprægneret på ydersiden for at forhindre regnvandet i at trænge igennem. Denne imprægnering slides ved brug og især ved forkert vask. Åndbart regntøj skal derfor vaskes med specialvaskemiddel og genimprægneres med jævne mellemrum for at forblive vandtæt. Hertil kommer, at sømmene ikke kan svejses, og visse materialer bliver tunge af regn, fordi de suger. Det gør, at de er lang tid om at tørre.


Regntøj i PU og PVC
har meget stor slidstyrke og forbliver vandtæt indtil belægningen er helt eller delvist slidt igennem. Jo kraftigere materialet er, jo større er vandtætheden og slidstyrken. Desuden kan sømmene svejses og bliver 100% vandtætte. Når regntøj i PU eller PVC har været vådt, kan du ryste vandet af, hvorefter tøjet meget hurtigt er klar til brug igen. Men din hud kan ikke ånde igennem materialet. Skal du fx cykle eller arbejde i PU- eller PVC-belagt regntøj, er det nødvendigt med ekstra ventilation.

Vi håber, du kan bruge ovenstående information til at finde den rigtige løsning. Har du yderligere spørgsmål eller brug for hjælp, så ring eller skriv.

Venlig hilsen
Kundeservice

Telefon 7111 1811 (hverdage kl. 8-16)
Mail: kundeservice@Qwear.dk.